Ravasz Ábel lett a Bél Mátyás Intézet igazgatója

DSC_0339

November 20-án, pénteken Pozsonyban összeült a Bél Mátyás Intézet tanácsa Rudolf Chmel parlamenti képviselő, az intézet elnökének vezetésével. A találkozó fő témái a 2015. év kiértékelése és az intézet új igazgatójának kinevezése voltak.

Rudolf Chmel továbbra is az intézet elnöke marad és annak jövőbeli rendezvényei is az ő védnöksége alatt folynak majd. Azonban mivel az intézmény egyre több és szélesebb körű tevékenységekkel foglalkozik, a tanács úgy döntött, hogy létrehozza az igazgatói funkciót, aki elsősorban az gyakorlati irányításért és a projektek vezetéséért lesz felelős. A pozíciót Ravasz Ábel szociológus tölti majd be, aki az intézet egyik alapítója és az eddigiekben is a tanács tagja volt. „Az intézet célja az, hogy a továbbfejlessze és támogassa a polgári Szlovákia gondolatát. Egy olyan államét, ahol mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak, és ahol mindenki otthon érezheti magát,” – mondta Ravasz Ábel. A tanács ülésén két további kinevezésre is sor került, az intézmény új szervezési menedzsere Lakatos Elemér, és az új projektmenedzsere Ľubica Kováčová lett.

A Bél Mátyás Intézet egy sűrű, sokszínű és sikeres évet tudhat maga után. Külön megemlítést érdemel a brüsszeli Wilfried Martens Centre think-tank közreműködésével megszervezett konferencia a roma integrációról (a konferenciáról itt olvashat bővebben). Az intézet több beszélgetést is szervezett a Polgári Szalon nevezetű rendezvénysorozat keretén belül, ahol fontos társadalmi témákat vitattunk meg különböző régiók lakosaival. A Bél Mátyás Intézet az idén egy új kiadványsorozatot is elindított Polgári Politika néven, melynek első része a törökországi HDP interetnikus politikai pártot mutatja be (a tanulmány itt tölthető le). Az intézet az elkövetkezendő évre is sok érdekes tevékenységgel készül, melyek közé különböző iskolázások, kerekasztalok, beszélgetések és konferenciák tartoznak, továbbá a Polgári Politika kiadványsorozata is új részekkel bővül majd.